Ontstaan van de barok spiegel

Het woord barok komt voort uit het Portugees en betekend niets anders onregelmatig gevormde parel. En parels zijn de lijsten uit de barokstijl zeker. Werden de lijsten vroeger vooral gebruikt om de imponeren, tegenwoordig zijn barok en brocante accessoires een aanvulling voor het interieur en onderstrepen de persoonlijke stijl van de bewoners. De lijsten worden gekenmerkt door ingewikkelde patronen die de spiegel diepgang en perspectief geven. Er is een ruime keuze uit diverse lijsten waar de ornamenten al dan niet nadrukkelijk aanwezig zijn.

Tot de renaissance werd de decoratieve omlijsting van spiegels alleen in huizen van de rijker burgerij gebruikt. De gewone burger kon zich de luxe van deze rijk bewerkte spiegel niet veroorloven, bovendien zou het in schril contrast staan met de vaak povere inrichting van de doorsnee burger.

Oorspronkelijk komen de zogenaamde baroklijsten uit de architectuur en werden gebruikt voor het inlijsten van schilderijen van godsdienstige afbeeldingen, welke in de Middeleeuwen direct op de buitenmuren van deze gebedshuizen geschilderd werden. De opkomst van de gotische bouwkunst die gekenmerkt wordt door grote ramen, leidde indirect tot ruimtegebrek voor de ingelijste schilderijen aan de kerkmuren, zodat overgegaan werd op het inlijsten van de altaartafels.

In de 17e en 18e eeuw, het tijdperk van barok en Rococo werden de lijsten met vele ornamenten versierd en goudkleurig geschilderd. De lijsten vonden in de loop der tijd hun weg naar de huizen van de gegoede burgerij, vanwaar zij ten slotte bij de gewone man in huis kwamen. Tegenwoordig kan iedereen zijn interieur verfraaien met een barok spiegel naar keuze.